Meditasjon og dyp mindfulness i tradisjonen til Zenmester Thich Nhat Hanh
Nysgjerrig?
Driver vi med mindfulness?
Ja. Mindfulness (ofte oversatt med oppmerksomt nærvær) er kjernen i det vi holder på med. Vi øver på å være tilstede i øyeblikket – hvert eneste øyeblikk.
Hva gjør vi på møtene våre?
En vanlig meditasjonssamling vil inneholde flere elementer, og rekkefølgen vil variere fra gruppe til gruppe og gang til gang. En vanlig tirsdagssamling i Oslo vil for eksempel kunne se slik ut:
Dyp avspenning: Vi ligger på gulvet med ulltepper. Gjennom rolige muntlige instruksjoner blir vi ledet til å samle oppmerksomheten på kroppen og dens tilstedeværelse i rommet.
Ledet meditasjon: Vi finner en behagelig sittestilling (enten på en pute på gulvet, en krakk eller en stol) og en i gruppa leder oss med enkle instruksjoner. Målet er å samle oppmerksomheten på øyeblikket, og være tilstede her og nå.
Gåmeditasjon: Vi mediterer gjennom rolig gange der oppmerksomheten rettes mot fotens kontakt med gulvet.
Stille meditasjon: Vi sitter sammen og mediterer i stillhet.
Te og samtale.
Hver av disse tingene kan ta mellom et kvarter og en halvtime. Vi holder vanligvis på i litt over to timer tilsammen.
Noen ganger møtes vi også til hele oppmerksomhetsdager eller flere dager sammenhengende (kalles ofte for en «retreat»). Slike samlinger kan ha et overordnet tema, eller bare være en mulighet til å trene oppmerksomt nærvær sammen. Du kan lese om slike arrangementer når de annonseres på disse nettsidene.
Hvilket språk bruker vi?
Det varierer fra Sangha til Sangha. I Oslo er meditasjonskveldene våre vanligvis på norsk og noen ganger på engelsk, i Kristiansand har de samlinger både på norsk og vietnamesisk. De andre gruppene praktiserer vanligvis på norsk.
Er vi buddhister?
Først og fremst er vi et meditasjonsfellsskap. Vi henter inspirasjon til vår praksis fra en buddhistisk tradisjon slik den formidles av zenmester Thich Nhat Hahn. Men av deltagerne i gruppa er det stor variasjon. Noen av oss er buddhister, noen er buddhistvenner, og noen tilhører andre trossamfunn eller ikke noe trossamfunn i det hele tatt. Vi er ikke opptatt av å diskutere teorier og filosofier når vi møtes. Vi ønsker heller å bruke samlingene våre til å øve oppmerksomt nærvær og støtte hverandre i å finne gode måter å praktisere dette i vår hverdag.
Koster det penger å være med?
Det er frivillig å bidra økonomisk til aktiviteten vår. Du trenger ikke å betale noe for å være med. De som deltar regelmessig oppfordres til å betale en frivillig semesteravgift på 200-500 kroner. Når vi arrangerer oppmerksomhetsdager er det fint hvis man kan bidra med 50 -100 kroner. På den måten spleiser vi på husleie og utgifter til te og slikt.